Followers

Monday, January 11, 2010

~Morse Code~

ok murid-murid..arini kita belajar apakah signal yang boleh membuatkan org2 laut berinteraksi antara satu sama lain..hehehe...

kalo di sebabkan esk takde test mesti aku tak akan menghafal minatang ne...tp..disebabkan ianya menyeronokkan..makanya aku sanggup menyahut cabaran ini..lalala~

morse code ne adalah signal2 kapal yang berunsurkan huruf dan nombor untuk memberitahu kapal lain mengenai maklumat yang cuba di sampaikan. Daripada morse code ne kita boleh menyampaikan signal melalui bunyi (sound signal) dan cahaya (light signal). signal ni disampaikan secara beritma di mana titik "." di bunyikan sebagai dig manakala "-" di bunyikan sebagai daa..

credit goes to google

khaira dok bunyikan dig daa..dig daa dia..kitorg lak dok terjerit jawab apakah huruf yang cuba di sampaikan..sangat menyeronokkan..last2..azie tau ape??dd tak tau r..azie lak jawab..entah..azie pn confuse..hehehe..dua-dua gelak..padahal esok nak test ne..50% utk light+sound..huhu~

ajie ngan wani lak ajar cara yang menyeronokkan nak mengingat adalah dengan cara..begini..pokok oh pokok..lalala~


credit goes to google

apabila ia ke kiri ada pertambahan daa @ "-" manakala apabila ke kanan ada pertambahan dig @ "." bila disambungkan dari atas ke bawah..kita akan dapat bacaan dia sama mcm morse code dalam jadual kat atas..ia sangat2 menyeronokkan..tp..esk en.hafizi ckp dlm kertas kosong..tak boleh langsung contengan untuk ingatan b4 start..huhu..itu bermakna kene hafal jugak walaubagaimanapun..."seronok"...lalalala...

end of this is.....

DD SANGAT COMEY.....

"-.. -.. ... .--.--..-- -.-. --- -- . -.--"
"delta-delta-siera-alfa-november-golf-alfa-tango-charli-oscar-mike-echo-yankee"

so ejaan bagi nama penuh aku adalah....

.-- .- -.. .. .- -. .-

~NICE~

1 comment:

  1. WISH ME LUCK

    .-- .. ... .... -- . .-.. ..- -.-. -.-

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails