Followers

Wednesday, December 15, 2010

~Huh.....

maaf lah..takde mood nak update pape pun...
memang macam-macam aktiviti-aktiviti yang berlaku sepanjang 2minggu ne...
aku g reunion Max-G ahad lepas...
berfoya-foya dengan kawan-kawan KRS kat majlis kawen..
ngedate dengan si pakwe...

tapi..mood untuk memcoretkan apa-apa tak mampu di cungkil...
huhuhuhu....

diary coretan aku pun dah tinggal 2 helaian terakhir je nak buat...
mean kene cari diary baru..yang lagi tebal ne...
gegeggegege~~
tp..aku paling bermasalah nak cari diary...



ciri-ciri diary yang aku nak...
  • mesti tebal...bukan just 360 m/s jer...mean bukan untuk coretan 1 hari sehelai jer..aku ne suke melalut...
  • kertas buku diary tu yang pastinya bukan kertas kitar semula..namo yang warna kuning-kuning...geggege
  • saiz..kalo saiz buku garis satu time sekolah dulu best...tak payah r sampai saiz A4 paper yer..
  • aku suke saiz cmtu..senang nak tampal gmbo ker...stiker ker..hai mcm-mcm nak tampal ok...smpai tiket bus or what so ever pun ada...

tu je kot..hai..tak sabar rasanya nak masuk tahun baru 2011...entah r..sangat-sangat teruja..walaupun aku sendiri tak tau ape yang bakal berlaku untuk tahun baru tu nanti...

sedang berusaha mencari kerja baru..kerana kontrak kerja sekarang dah hampir nak habis..huhuhu..padahal banyak lagi analisis tak siap..gegeggegege.....

sedang dalam dilema untuk meneruskan pengajian ke alam master ataupun untuk terus mengisi borang kerja..isi borangnye rajin..tapi....1 company pun tak panggil interview lagi...alahai nasib badan...dugaan...dugaan...

ok r kot..next entry aku post pasal reunion Max-G kat Times Square yer...wah..hari itu merupaka hari pening sedunia..wait and see~~~

daaaa~~~

Friday, December 3, 2010

Telepati...Massage daripada gelombang otak..

Selamat pagi semua..selamat datang bulan terakhir 2010..disember..walaupun arini dah 3hb kn..tapi rasenya masih baru lagi masuk disember..

sebulan dah tak mencoretkan apa-apa kat sini..pagi-pagi ne tergerak pulak nak mencoretkan sesuatu lepas baca 1 article dari blog kereta mayat..ne entry die...KLIK..buat aku tersenyum kambing je pagi-pagi ne...

secara jujurnya..aku suke baca minda sesiapa je yang ada kat sekeliling aku..

kalo katakan aku di beri peluang untuk duduk berseorangan kat satu taman..di samping aku memerhatikan segala macam tindakan manusia di depan aku..insyaAllah..aku mampu mentafsirkan makna di setiap tindakan mereka...aktiviti-aktiviti seumpama ini sangat-sangat seronok bagi aku...

tapi aku tak r bijak macam sesetengah orang tu..siap bole baca ape perbualan orang kat depan mata dia hanya berpandukan gerakan kat bibir orang tu...ajaib tak??huh...entah r...kalo tgk cite omputih kat TV tu..ada r kan..tapi kalo secara realitinya...aku takde lagi memiliki kawan-kawan yang mampu buat tindakan mcm tu..

tapi kalo mengikut pandangan aku r..selalunya kita mampu berinteraksi secara telipati dengan insan-insan yang paling rapat dengan kita..ataupun dengan insan-insan yang kita sayang..kalo ada sape-sape setuju angkat tangan yer...teeeheeee~~~

semakin kita rapat dengan seseorang...semakin kita mudah untuk berinteraksi ngan die gune minda ne..sebab kita tau perangai dia mcm mana..apa yang dia suka..apa yang dia benci...apa yang dia perlukan saat tu..walaupun tanpa ungkapan..dia boleh faham...dan kita pun boleh faham dia..

dan aku pun boleh merasakan bila mana insan yang aku sayang tu berlaku curang ngan aku...kuikuikui...ape word yang salleh yaakob bitau aritu..."kumbang bukan seekor...tapi buaya berekor-ekor..." hahahhaha~~

ne jadi kalo telipati salah faham...hahhaha~~

so senyap-senyap aku pun...aku memerhati..dan instinct aku selalu btol..cume kadang-kadang adalah jugak berlaku salah faham..tapi bole yakin r 90% perasaan tu btol..*bukan berbangga...tapi lumrah...




Saturday, November 6, 2010

~Doa buat Insan-Insan yang sedang BERCINTA~


Ya Allah..
Seandainya telah engkau catatkan...
Dia milikku..Tercipta untukku..
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami agar kemesraan itu abadi...

Dan Ya Allah...
Ya Tuhan yang maha pengasih...
Seiringkanlah kami melayari hidup ini..
Ketepian yang sejahtera dan abadi..

Tetapi Ya Allah..
Seandainya telah engkau takdirkan...
Dia bukan milikku..
bawalah ia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah ia dari ingatanku..
Dan peliharakanlah aku dari kekecewaan...

Serta Ya Allah..ya tuhan yang maha mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
melontar bayangannya jauh ke dada langit...
kemudian hilang bersama senja nan merah...
agar aku bahagia...
walaupun tanpa bersama dengannya...

Ya Allah yang tercinta...
Gantikanlah yang telah hilang...
Tumbuhkan kembali yang telah patah...
walaupun tidak sama dengan dirinya...

Ya Allah ya Tuhanku...
pasrahkan aku dengan takdirmu..
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan..
adalah yang terbaik buat ku...
kerana Engkau maha mengetahui..
segala yang terbaik buat hambamu ini...

Ya Allah...
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku....
Di dunia ini mahupun di akhirat...
dengarlah rintihan dari hambamu yang daif ini...
janganlah engkau biarkan aku bersendirian...
di dunia mahupun di akhirat...
menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran...
maka...
kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
supaya aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
ke jalan yang kau redhai...
dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah...

Amin..Ya Rabbal A'lamin...

Saturday, October 30, 2010

Bagai pinang di belah Dua....

Rasanya tak terlalu lewat nak ucapkan SELAMAT PENGANTIN BARU buat dua insan ini Datuk Dr.Sheikh Muszaphar dan Datin Dr.Harlina...


sangat-sangat seronok pas tengok clip video majlis pernikahan beliau kat facebook...kelihatan Dr.Harlina sangat-sangat gembira setelah bergelar isteri kepada angkasawan pertama Malaysia..
Tak kurang jugak Dr.Muszaphar yang dapat memiliki gadis dan juga wanita yang diidam-idamkan...

aku buat blogwalking sume..ramai gadis-gadis blogger kat luar yang sedang berkecai hati menyaksikan pernikahan mereka berdua...di harap semuanya bertenang dan bertendang yer..hehehhe...dan jodoh mereka berdua..telah tersurat dan tersirat lagi...tapi aku tak termasuk di antara insan-insan yang perlu bertenang sebab..aku sangat-sangat suke mereka disatukan..sebab sangat-sangat sesuai bagai pinang di belah dua..dua-dua Doktor..sorang Doktor Ortopedik sorang lagi Doktor Bius..yang paling-paling penting..kedua-duanya sama cantik dan sama padan...*amek..byk giler sangat-sangat aku kan..heeeeee~~


pernikahan mereka pada tanggal 10/10 di ambil pada tarikh yang sama 3 tahun lepas Dr.muszaphar berlepas ke angkasa. Setelah 8 tahun bersulam kasih..hanya dengan sekali lafaz selepas menerima nikah dari ayah Dr.Harlina..mereka selamat di ijab kabulkan di Masjid Tunku Mizan Zainal Abidin, Putrajaya...aku dapat bayangkan betapa indahnya masjid tu..sebab pernah solat kat situ dengan seseorang..

Dengan mas kawin sebanyak RM80 serta Dr.Harlina turut menyerahkan 11 dulang hantaran di balas dengan 7 dulang hantaran dari Dr.Muszaphar yang terdiri dari kelengkapan diri masing-masing seperti cincin, minyak wangi, rantai, jam tangan dan sebagainya.

Majlis mereka yang gilang gemilang ini adalah bertemakan "Pahlawan Melayu di istana Kayangan" merupakan Majlis perkahwinan terulung dekad ini yang di adakan di Putrajaya International Convention Centre..iklan..*penah sampai kat sini jugak..hehehhe..tapi rugi time Dr berdua ni kawen tak g...huhuhuhu~~

pic pertunangan mereka berdua pada Januari lalu

so kat sini aku nak bitau beberapa info mengenai majlis pernikahan inspirasi Malaysia ne...
  • lebih 1000 tetamu hadir untuk majlis akad nikah manakala 1500 tetamu pila hadir memeriahkan majlis persandingan ini.
  • Busana indah pernikahan dan persandingan adalah ideal pereka Putra dari Butik Cosry manakala baju upacara memotong kek pula adalah bertemakan futuristik hasil kolaborasi pengantin dan Datuk Bernand Chandran.
  • Gara-gara tidak menyedari terdapat sebuah kolam air di sebelah tempat berlangsung akad nikah menyebabkan 6 orang termasuk seorang angkasawan luar negara terjatuh ke dalamnya. *hehehhe..kelakar..
  • Majlis ini turut dihadiri oleh 80 orang angkasawan dari 35 buah negara. *syok giler..80 orang ok..bayangkan 80 orang tu dah pernah keluar dari bumi..dan terawang-awang kat angkasa lepas tu..pasti pengalaman indah bagi diorang kn?kn?kn??
  • Paling best..tengok 80 orang angkasawan luar negara dan pasangannya tu hadir ke majlis perkahwinan ni lengkap dengan persalinan baju Melayu dan baju kurung...hehehhe~~
  • Seramai 20 finalis Pencarian Lelaki maskulin dari majalah Maskulin terbitan kumpulan media karangkraf bertugas sebagai "hulubalang" membawa dulang hantaran dalam majlis akad nikah ngan persandingan...*peh dapat tak bayangkan...dikelilingi oleh jejaka-jejaka yang hensem dan macho...teeeheee~~~
  • Kek replika roket Soyuz TMA-11 seberat 30kg itu adalah disediakan untuk upacara memotong kek dalam majlis persandingan ni...*peh..bayangkan penangan angkasawan Malaysia ne..kek kawen pun bentuk roket..hehehhehe...
...................................................................................


last..pic diorang berdua...hehehhehe...pic diorang pakai baju nikah ok...

......................................................

...........................

..........

.....

..
cantik dan romantikkan???sweetnye....



source: Mingguan Wanita 22-26 okt 2010.

Thursday, October 28, 2010

Laknatullah...


Ya Allah...


Ya Allah
manusia ini sedang berbangga mempermainkan agamaMU..
mereka tidak akan tenang jika tak buat sesuatu yang boleh meluapkan kemarahan kami..

aku pasti agamaku merupakan agama yang suci...
aku pasti agamaku merupakan agama yang lurus dan benar..
dengan kekutan iman yang aku miliki...
hanya dengan kekuatan hati...
lindungi agama islamku daripada terus di permain-mainkan...
turunkanlah bala kepada insan ini..

dan jika pintu taubat terbuka di dalam hatinya..
tunjukkanlah cahaya kebenaran mengenai islam dalam hatinya..

~AMIN~

Monday, October 25, 2010

pakaian-pakaian yang aku rase tak bole BLA jer nak pakai....

Morning everybody..

arini bangun awal..sebab mata taknak lelap lak...sedikit gerun yang tak semene-mene..entah r..biar aku je yang tau nape kecut sangat perut aku arini...huhuhuhu...mengharapkan rezeki itu milik aku...amin...korang pun aminkan jugak yer..walaupun tak tau ujung pangkal cerita pun...AMIN~~~

heehehehheeee....thanks...=)

pagi-pagi ne aku terasa macam nak post something..
something yang dah lame nak share..tapi asik tertangguh jer..
tapi rasanya arini..nak terpost lak..biarlah ape pun orang kata..aku mengata ker..aku mengumpat ker..or what so ever...

yang pastinya aku buat entry ne hasil dari pemerhatian aku..even sensetif pun..tapi perlu diingatkan kat sini...aku tak fokus kepada sesiape..tapi cukuplah entry ne pun untuk mengingatkan diri aku sendiri..akupun cuai..lupe..terlepas pandang dan kadang-kadang bersikap dan berpakaian sedemikian..maaf banyak-banyak sebakul dua..pada sesiapa yang terase hati..

peh..mukadimah tak dan-dan ek nak meleret bagai..huhuhuhu...sorry...

emm..aku nak cite pasal perempuan-perempuan bertudung tapi pada hakikatnya menunjukkan keaiban sendiri..or pada istilah lain..perempuan cantik dalam berpakaian tapi tak boleh bla untuk aku mngata dari A smpai ke Z...gegeggegegege...

either diorang tak perasaan or diorang perasaan tapi buat-buat tak perasaan..contohnye r...pic ne...

berkurung tapi berbogel

peh..jelas dan nyatanya dah ayu-ayu pakai baju kebangsaan "baju kurung" tapi bukan kecantikan baju tu yang diperhatikan..benda lain yang menjolok mata yang nampak..adoi...

dulu time study..aku ada lepak-lepak ngan budak-budak lelaki coursemate aku..lepak..borak-borak sambil dengar lecture..tibe-tibe ada sorang guy ne borak ngan aku..macam mana r aku nak jaga mata???kadang-kadang rezeki mata aku ne takyah cari pun..tapi memang akan terjojol sendiri nampak rezeki tu kat depan mata...ko cube tengok budak depan ne..

die tunjuk sorang amoi ne duduk membelakangi die..pakai baju..memang pakai baju..tapi ketat giler..nampak sume lemak-lemak ketul ngan tali bra melekat kat badan..

dan kawan lelaki aku ne lak kata..aku ne bukan baik sangat pun..kalau dah rezeki kat depan mata..tertengok lurah pempuan ke..even atas or bawah pun..kalau memang untuk tontonan umum..aku mamang tak akan pandang tempat lain...huhuhuhuhu...

"boyfriend wanted!!!"

nampak pic ne cute giler pempuan ne kan???suke tengok muke dia..tapi pempuan ne tak salah pun..aku pinjam pic die nak tepek kat sini sebab nak cite pasal t-shirt yang dia pakai..bukan pasal t-shirt die tulis boyfriend wanted tu..bagi aku t-shirt tu smart..kalau ada jual kat dpn mata aku..aku nak beli...dengan jujurnya menjawab ok...huhuhuhu....

tapi sebenarnya yang nak jadi topik adalah posisi tulisan itu ditulis..terima kasih jika memahami...

agak desperate lak ek kalau ada pempuan-pempuan pakai baju cmne...tulisan boyfriend wanted tu dah menunjukkan...lagi r tulisan tu kat posisi tengah-tengah atas...peh..memang tak boleh bla ek...lancang sungguh aku berkata-kata...tapi nak buat camne...minat lak nak berbahasa bab ne...

dari pengalaman aku r..aku penah jugak r kene sound ngan seorang hamba Allah ne...aku pakai baju t-shirt, tapi ada gambar-gambar kat dada..gambo kat dada t-shirt..standart r kan???longgar pun longgar...tapi hamba Allah ne telah sound aku ngan selumbenye...ape motif pakai baju cmne???biar semua lelaki tengok aku berpakaian tapi mata diorang bole tembus tengok objek dalam baju tu...adoi..sakit wooo di tegur...tapi tu r hakikatnye..

seluar itu..

tak salah pakai seluar dan baju...tapi pakai r sesuatu itu bersesuaian dengan keadaannya..aku sebagai perempuan yang melihat pun turut sama malu kalau aku nampak pempuan pakai cmne...sifat malu itu pastinya dah berkurang amat pada si gadis yang memakai cmne kan???

bukan nak lancang mulut cakap benda-benda sensetif kat this entry..tapi terpulang pada sesiapa yang membaca..baca gune otak ok..bukan guna hati dan perasaan..

aku ngaku..aku pun tak r baik sangat..ada je pic-pic aku pakai baju tak boleh bla...tapi insyaAllah aku juga ada peluang nak berubah...so jangan r pertikaikan kalau aku buat silap..cuma untuk berkongsi..tu jer...

aku dinasihatkan oleh orang lain..dan aku juga berpeluang untuk saling menasihati insan-insan wanita yang sama spesis ngan aku...

tu je kot...

adius amigos.....teeeeeheeee~~~~

Saturday, October 23, 2010

One month is a wonderful...

Starting 20 sept 2010 aku buat part time kat pizza hut Kota tinggi..hehehhe...
macam biase...asik melompat kerja buat part time jer..selagi ada masa untuk kumpul pengalaman..apa salahnya..dan saje-saje nak buat duit poket...

selama menjadi penganggur berjaya ne..kalau duduk umah tu rase sakit sume badan-badan yang tak sakit ne...maybe sebab susah hati kot...

so sorry r pada reader-reader yang datang menjengah blog aku yang tak update ne..sibuk sesangat..biase r jadi cleaner berjaya kat pizza hut tu..huhuhhu...


mane nak mula ek..banyak sangat cite sebenarnye..

ok..masuk-masuk je pizza tanpa interview..terus jadi service punya orang...daftar ngan pakai baju t-shirt berkolar warna putih,seluar itam dan kasut itam...

kerja service ne..adalah macam layan customer..masuk-masuk je customer tu kat pintu..sape-sape yang keje bahagian service nampak akan jerit...."C.I"..
mean pada sape2 yang dengar dan dekat kat kawasan tu akan pergi kat customer dan tanya.."makan sini ke bungkus"...then tanya lagi.."bape orang yer?"...then after customer jawab..kita follow diorang smpai meja yang diorang pilih...then bagi manu...

then time amek order..customer akan panggil kita...punch order..dan sebagainya...

after customer dah balik..tugas yang paling aku suke adalah..buzzing..iaitu..kutip sume pinggan-pinggan mangkuk..lap meja gune air serai ape tah...yang pasti aku suka baunya...then susun plate,tisu,sudu,garfu dan pisau kat tempat-tempat dia...aku dah pakar bab tu..tapi aku suke sgt-sgt buzzing..tak tau nape..maybe sebab menyusun kot...hehehhehe...


pic membe-membe pizza aku..farul si raider, aizul yang selalu berangan nak jadi RM (Restaurant Manager), ayu my old classmate, then bella..zatty si brutal shift manager and the new one...farra..diorang sume memang happening...kalo dah kumpul..mamang tak kering gusi dok gelak ngan mengata customer..hahahhaa....

paling-paling best..aku kene hafal name-name pizza...hehehhe...

mmg susah..tapi seronok..macam-macam ada...super superime, Hawaian chicken, Hawaian island, Island superime, royal masala, thai seafood and so on...yang penting ada 10 jenis flavor korang bole pilih...sumenye ikut cite rase masing-masing...ada yang nak makanan laut, ada yang nak ayam, ada yang nak daging, macam-macam r...

tapi yang pasti my favorite is Super superime pastu add onn ngan Chezy Lava...peh...syahdu siot...hahahhahaha...minuman aku suke chocolate float...air chocolate pastu kat atas die ada float ice-cream vanila...peh..meleleh air liur...


me with cheese

tapi dalam masa sebulan tu dapat r test product..rasa cheese 6 extreme..pizza tu di buat dengan 6 jenis cheese yang pelbagai..fully with cheese...before launch je..kitorang kene rase..then time dah launch..kalau customer tanya cmne rase dia..so..kitorang dah boleh huraikannya satu-persatu..hehehhe...kalau lebey dari sebulan keje mesti macam-macam product bole test..tapi selalunya..product baru mesti die bagi testing dalam tempoh sebulan..after sebulan..ada je product baru yang lain..

kawan-kawan kat sini ok...sumenye best-best..takde tension-tension pun keje..sumenye menghappy kan...ada ke word tu???sumenye enjoy...

tapi pengalaman tu cukup sebulan jer...banyak lagi perkara baru yang aku perlu selami dan pelajari...but in Pizza hut...it's so enjoyable...

insyaAllah..i'll be missing that moment...live must go on...gambate didie....wink* wink**

daaa~~~

moving to the next step...

adius amigos...

Friday, October 22, 2010

Half of my spirit was gone...

saat kebahagiaan itu menjelma...
saat itulah orang yang di tunggu-tunggu untuk mengucapkan tahniah jauh menghilangnya...
even buat masa sekarang ne masih dekat lagi...
tapi kalo dah hati masing-masing jauh...
dan ego masing-masing masih tinggi menggunung...
takde pape yang mampu memulihkan keadaan...

better jauh jaraknya tapi dalam hati dekat sentiase...
sabar je r...
insyaAllah..semunya akan baik-baik sahaja...
aku tau si dia hanya insan biase...
tak pernah lari dari perasaan marah, sedih, putus asa dan kecewa...

sedangkan nabi ampunkan umatnya...
lagi r kita manusia biase...

kalo telek-telek balik...
pasti ada kelemahan kita..
yang buat seseorang tu bertindak sedemikian..
kita sebagai manusia..
tak boleh lepas dari melakukan kesilapan...

last but not least...
i m so sorry for every single thing...

Saturday, September 11, 2010

nak bebel siket bole???oh..ok..bole...

huh..kalo ikut dalam kelender arini adalah hari raya yang kedua bagi umat islam kat Malaysia..namun kalo ikut kelender aku..arini spesen je mcm hari-hari biase..semalam je kot rasenya mood raya tu wujud...arini sepanjang hari duduk lepak umah, kemas umah..dan untuk pengetahuan sume arini baru masukkan kuih raya dalam balang kuih raya..betapa tak update langsung tentang raya yer aku ne..."saya sangat tak teruja dengan raya...sekian~~"

arini bukan nak bebel pasal raya...kalo nak tengok pic raya..tengok r minggu depan or minggu depan lagi baru aku upload...huh..ada ke orang nak usha pic raya aku???oh perasaan sungguh diriku ini..

semalam aku linkkan lagu KIMIA-Melda Ahmad kat blog ne..tapi rasenya takde sape pun yang perasaan kot..sebab aku dah pun meng-removekannya sebab tak tahan dengan lagu tu yang menganggu konsentrasi aku nak baca pape pun yang tertulis kat blog ne..huhuhu...lagi-lagi autoplay pulak kan??masuk je blog terus bunyi lagu tu "melalak"...peh...mau tak berdengung pale otak aku..lagi pun time mula-mula aku aku daftar blogspot ne..banyak gak tip aku baca kat blogger-blogger otai...tolong r jangan letak lagu autoplay kat blog korang yer...sebab memang menganggu konsentrasi...baik-baik ada orang nak datang jengah blog korang...sekali klik jer..lagu terjerit-jerit..dari mood nak baca terus click cancel...huhuhu...ne bukan aku rase r..tapi memang pun..kalo nak letak lagu pun..letak r..kene klik play baru die berbunyi..sebab tak semua orang sukakan kebisingan nak membaca or nak study kan????

tapi kebiasaannya...kalo aku jengah kat blog orang lain..dan ada lagu sedap autoplay yang di dengar...aku akan biarkan je blog diorang tu terbuka di samping aku bukak blog orang lain untuk baca kat new tab...sebab time tu tengah nak layan lagu kan???so pada sesape yang nak letak lagu kat blog tu..boleh jer..takde yang melarang..aku pun tak larang..cuma letak r lagu yang mendamaikan yer???pesanan dari cik didi...kikikiki....


lagi satu aku nak bebel pasal membe yang add korang kat facebook....what u guys think about it??? korang ne jenis cmne ek??? adakah korang ne jenis meng-approve je sume insan-insan yang add korang ek?? or korang akan buat proses tapisan dulu baru approve???dok belek info die dulu..tengok pic dulu..or dari nama korang dah knal orang tu membe time sekolah korang???

peh..tak macam banyak pulak soalan aku ek??tapi nak tanya pendapat korang r...

sebab situasi ne dari pengalaman aku r kan...kalo misalan orang cakap yang aku ne tak friendly..sume tu bohong belaka r..sebab aku memang sorang yang friendly kalo korang jumpe aku depan-depan..tapi kalo kat alam maya ne...prinsip aku..."I DON'T TRUST ANYBODY"...

peh statement tak macam berlagak pulak kan???kuikuikui....

tapi tu r..sebenarnya...kat alam maya ne macam-macam bole jadi..orang menyamar jadi orang lain r...sebenarnya die pempuan kat fb bole tukar jantina jadi lelaki r..perempuan bertudung litup kat fb bole jadi pempuan yang ala-ala pelacur r..dan banyak lagi r...macam-macam bole jadi kat alam siber ne...

penah sekali tu ada sorang hamba Allah ne..sanggup gune nick name tah ape-ape tah.."damai rimba" r..."sambal ikan bilis" r...add aku semata-mata nak tau perkembangan aku dengan pakwe die..oh..mengapa sehingga begitu jadinya???dengan primary photonya gambo kartun cute-cute...langsung takde pic manusia tulen...motifnya satu jer.....nak tengok kat wall aku..nak tengok kat collection photo-photo aku ada tak pic boyfriend die...adoi...korang rase bole diterima akal tak aktiviti-aktiviti ni???

kepada insan-insan yang bergelar wanita yang mempunyai banyak masa terluang serta sanggup menyamar menjadi orang lain untuk mengetahui aktiviti-aktiviti aku...korang silap...aku tak akan sama sekali mengapprove korang yer...lagi pun AKU BUKAN PEMPUAN YANG SUKA GANGGU BOYFRIEND ORANG....mekasih untuk maklumat semua...

aku memang ramai kawan lelaki..tapi bagi aku lelaki yang teristimewa itu cuma seorang jer..dan sebelum aku terima die menjadi yang teristimewa...aku telah pun memastikan si dia bukan milik sesiape...mekasih...


insan yang add aku ne...aku pun tak berapa pasti kenapa dia boleh terpikir name samaran "sambal ikan bilis" ne ek....maybe sebab suka makan sambal ikan bilis kot..huhuhu...dah r friendlist dia just 5 orang je...dan kelima-lima mereka adalah membe aku yang memang tren main approve je sesape yang add diorang...emmm..suka hati korang r kan...aidan nadia bitau..orang yang suka menyamar ne di panggil stalker...hate stalker so much...

kalo btol-btol nak kawan ngan aku...sila r berterus terang yer...jangan r sampai menyamar bagai..dari aku minat nak berkawan terus jadi meluat r pulak....sorry bebanyak yer...

by the way...kalo tak silap aku..arini date of birthday, one of my stalker...11 september...HAPPY BIRTHDAY to u yer...have a happy birthday on 2nd day of hari raya...semoga berbahagia..Maaf Zahir dan batin..dari hujung rambut sampai ke hujung kaki... nak wish secara direct of course die tak layan....so wish je r kat sini...public gitu...lagi pun aku tau die selalu update ape yang aku tulis kat blog ne...hehehehhe....kantoi sudah yer kamu...

kepada sesiapa yang menyamar tu...i'm almost welcome to those yang btol-btol nak bersahabat ngan aku...tapi aku sangat-sangat tak suka kepada insan-insan yang suka melanggar privacy aku...mekasih buat semua yang terlibat yer....salam...

Thursday, September 9, 2010

Maaf Zahir & Batin..

ucapan khas buat semua mahluk yang berakal dan bernafas di bumi ini...


buat semua insan-insan, sahabat handai serta saudara yang mengenali insan yang tidak seglemor mana ne...

buat semua rakan taulan blogger yang sudi menjengah blog picisan ini..serta semua follower...thanks a lot..

semoga berbahagia berhari raya bersama insan-insan yang disayangi..

time raya ne..sila-sila r berpantang bagi sesiapa yang ada penyakit berangkai tu..kencing manis+darah tinggi+jantung...jangan main belasah je makan musim raya ne..dengan air bergasnya, manis, rendang..serta makanan-makanan berlemak tu..

raya-raya jugak..kesihatan perlu diutamakan..mentang-mentang dah sebulan puase bole back-up balik..

jaga diri baik-baik...perkara yang paling berbahagia dalam hidup ne adalah kesihatan yang baik serta di samping insan-insan yang tersayang..

yang memandu pulang ke kampung halaman..pandu cermat..jiwa selamat..

salam sayang dari blogger yang pura-pura nak jadi DOKTOR tak betauliah ne...

hehehehhehe...

kata-kata akhir..

SELAMAT HARI RAYA...
MAAF ZAHIR DAN BATIN...

atas segala ketelanjuran kata yang segaja mahupun tak disengajakan ne...
sesungguhnya yang baik itu dari ALLAH dan yang buruk itu dari hambanya ini..

Friday, September 3, 2010

Mengejar malam Lailatul Qadar

Salam semua..di harap semua reader dalam keadaan sihat dalam mengharungi saat-saat akhir ramadhan kali ni..diharapkan aku juga begitu...cuma akhir-akhir ne batuk tak baik-baik lagi..hampir 3 minggu rasanya batuk berpanjangan ne..mungkin kekurangan daya imun badan dengan layanan tegukakan ais serta air sejuk yang sentiase mangiurkan masa berbuka tu kan??baru telan ubat batuk dua sudu tadi..ne tengah hampir-hampir lalok r ne...hehehhe..

aku nak share something, bukan atas alasan riak mahupun menunjuk-nunjuk tapi sebagai berkongsi apa yang aku dengar petang tadi dalam ceramah Al-Kulliyah yang dibicarakan oleh Prof.Datuk Dr Harun Din.

Alhamdullilah kita telah pun memasuki 10 malam terakhir ramadhan untuk di sambut dengan segala amal ibadat. Telah dimaklumkan oleh nabi Muhammad kita bahawa 10 malam terakhir itu akan terdapatnya 1 malam di mana apabila kita beribadat di satu malam yang bertuah itu adalah sama dengan beribadat 1000 bulan iaitu bersamaan 83 tahun 4 bulan. Indahkan????

seperti yang kita ketahui, 83 tahun itu merupakan umur minimum bagi setiap umat Muhammad. Jadi, kepada sesiapa yang mampu mengecapi malam tersebut, dia merupakan seorang umat Muhammad yang cukup bertuah.

Namun, Nabi Muhammad sendiri telah merahsiakan bilakah tarikh malam Lailatu Qadar itu, beliau hanya menyatakan beribadahlah kamu di 10 malam terakhir agar peroleh 1 malam yang sangat bermakna iaitu Lailatul Qadar. Ada juga hint-hint yang menyatakan di saat 10 malam terakhir itu, berkemungkinan ketika malam gajil berlakunya malam tersebut di mana malam ke 21, 23, 25, 27 dan 29.



tapi bagi aku, kalo seseorang tu ikhlas ingin mengejar Lailatul Qadar, insyaAllah ALLAH akan mempermudahkan hambanya itu dan memberi rezeki buat mereka untuk terserempak dengan Malam yang bersamaan dengan 1000 bulan tu. Haa..tu perkara yang aku baru belajar akhir-akhir ne..jika seseorang hamba itu bangun malam untuk beribadat, itu merupakan rezeki yang diturunkan oleh ALLAH baginya untuk mampu terjaga dari tidur beribadat kepadaNYA. Mean, kalo katakan korang memang kes tidur mati r..susah giler nak bangun malam buat tahjud, mean memang dah tersirat takdir korang tak memperoleh rezeki untuk bangun dan beribadat.

beribadat yang dimaksudkan adalah mendekatkan diri pada yang ESA seperti beristifar,bertasbih, membuat solat-solat sunat contohnya tarawih, tasbih, taubat, hajat, tahajud dan segala solat sunat serta membaca Al-quran. Tempoh beribadat ini adalah dari terbenamnya matahari sehingga terbitnya matahari pada pagi keesokkannya. Jadi after berbuka puase je, kita sedang makan itu adalah merupakan salah satu ibadat sehingga segala ibadat yang disebutkan diatas itu merupakan pahala ibadat kita sehingga pagi keesokkannya bersamaan ibadat kita untuk 83 tahun 4 bulan. *jika malam kita beribadat itu terkena pada malam Lailatul Qadar.

Tapi apa yang aku tertarik r, malam itu adalah merupakan malam turunnya kesemua malaikat termasuk malaikat Jibril A.S ke bumi ALLAH ini untuk mengaminkan segala doa-doa yang dipanjatkan oleh hamba ALLAH di muka bumi ini. SubhanAllah, bersyukrnya jika saat itu di perolehi. Dan yang paling seronok aku dengar dia cakap, jika seseorang hamba itu memang sentiasa dekat dengan ALLAH, dia dapat mendengar suara para malaikat bertasbih di malam Lailatul Qadar itu.

Ramai yang bertanya apakah tanda-tanda malam Lailatul Qadar itu??? Namun Datuk menjawab tiada tanda-tanda yang mampu dikenalpasti bilakah malam itu menjelama, hanya keesokan harinya kita dapat lihat cahaya matahari redup dan malap dari terbitnya matahari sehingga berkemungkinan ke tengahari. Dan keadaan pagi itu damai dan tenang...Indahnyanye ya ALLAH...

so kalo korang terdengar ada yang nyatakan tanda-tanda malam Lailatul Qadar itu contohnya air membeku atau pokok-pokok bersujud, mungkin hanya omogan kosong sahaja kerana apa yang kita tahu, carilah Lailatul Qadar itu dengan hati bukan dengan mata kasar.

maaf jika ada kesalahan penjelasan di sini, jika para pembaca yang ada perkara-perkara mengenai malam Lailatu Qadar ini yang ingin di tambah atau ingin memperbetulkan penjelasan aku, dengan hati terbuka aku sedia menerima teguran itu.

mata aku dah start malap-malap ni mungkin effect ubat batuk tu..tak larat rasanya..kepada semua, mari kita bersungguh-sungguh mengejar malam itu, dengan hati yang ikhlas jika terserempak Alhamdulillah dan jika terlepas, memohonlah agar kita di panjangkan umur untuk Ramadhan akan datang bagi mengejar malam yang begitu bermakna itu..InsyaAllah..

Wednesday, September 1, 2010

~Jika Cinta Dia~

Geisha – Jika Cinta Dia

Terlampau sering kau buat air mataku

Tak pernah kau tahu dalamnya rasa cintaku
Tak banyak inginku jangan kau ulangi
Menyakiti aku sesuka kelakuanmu
Ku bukan manusia yang tidak berfikir
Berulang kali kau lakukan itu padaku

Reff:

Jika cinta dia jujurlah padaku
Tinggalkan aku disini tanpa senyumanmu
Jika cinta dia ku coba mengerti

Teramat sering kau membuat patah hatiku

Kau datang padanya tak pernah kutahu
Kau tinggalkan aku disaat ku butuh kan mu
Cinta tak begini selama ku tahu
Tetapi ku lemah karena cintaku padamu

*

Jika cinta dia jujurlah padaku
Tinggalkan aku disini tanpa senyumanmu
Jika cinta dia ku coba mengerti
Mungkin kau bukan cinta sejati dihidupku

Back to * 2x

Lirik lagu Geisha – Jika Cinta Dia ini dipersembahkan oleh LirikLaguIndonesia.Net. Kunjungi DownloadLaguIndonesia.Net untuk download MP3 terbaru.

Monday, August 30, 2010

happy turned 53rd MALAYSIA..

salam kemerdekaan buat semua...
aku sebagai salah seorang blogger yang berjiwa patriotik hanya mampu mengibarkan bendera Malaysia kat blog ne je..(hujung sebelah kanan atas yang sentiase berkibar even takde angin) nak tunjuk or buktikan yg saya menyayangi tanah air yang tercinta ini...

serta mampu menepek "Kempen 1 blog 1 Bendera"...hehehehe...

esok takde pun sambut kat padang bagai..huhuhuhu..insyaAllah tengok kat dalam TV je kot sambutan kemerdekaan kat stadium tertutup bukit jalil...nak g jauh sangat r pulak kn..even toyol tak dikenakan bayaran..hehehehe...

pape pun...HAPPY BUFDAY+HAPPY INDEPENDANT DAY Malaysia...

proud to be Malaysian...(",)

Saturday, August 21, 2010

Mengeluh sambil confuse...

Dalam umur aku yang begini...dan keadaan aku yang begini..serta kehidupan aku yang begini..membuatkan aku berfikir untuk menjadi begini...

haa...korg paham tak ape yang aku maksudkan??
mesti tak pahamkan??sebab aku sorang je yang paham..

meh..meh sini aku pahamkan korang ek..

umur aku dah 23tahun dah..takde maknenye aku nak rahsia-rahsia umur aku berapa yer...sebab aku bukan artis pun...*takut nmpak tua...

keadaan aku adalah mengalami sindrom pengangguran dengan jayanya..duduk umah tanam anggur..nak cakap manje taknak keje part time tak jugak r..nak je aku keje kat McD ke...KFC ke..Marrybrown ke..*amboi sume nak restoran makanan ringan ok..motif??? sebab bole ngecek bawak balik..hahahaha...tapi sebenarnya bukan manje pun..dalam pale memilih nak keje dalam opis..iaitu keje dalam keadaan duduk sambil mengunakaan otak untuk berfikir sebaik mungkin..

dengan kelayakan kos pembelajaan yang aku amek base on marine..membuatkan aku untuk keje dalam sektor yang bersesuaian yang qualification aku..*lebih kepada terlalu memilihkan??kalo orang lain memang cakap cmtu..tapi aku tak kisah pun korang nak cakap ape..aku ada alasan yang tersendiri..tu je rasenya ilmu yang aku ada..tak kisah r keje macam mana pun yang aku dapat tapi tolong r yang berkaitan ngan kapal....(kalo keje kat kilang kopi kapal api???nak tak??...korang memang melampau..tapi kalo kilang tu still ada import export kopi tu naik kapal...aku tak kisah bro...Ok..aku dah start merapu)

membuat aku berfikir...otak aku terpikir macam nak berkeliaran je kat area Pasir Gudang or Port Kelang ke..dari satu syarikat ke satu syarikat...nak sebar-sebarkan resume.."Encik..ada keje kosong tak??ne resume saya..jadi *kuli batak pekerja sepenuh masa tepat encik pun saya tak kisah...

haaa...harus ke begitu??tapi orang cakap r kan...nak buat sesuatu tu kene ada plan...jangan nak buat membabi buta jer...ok..



kita bukak yellow pages..kita belek satu-satu nama-nama shipping company..pastu kita call..then tanya ada keje kosong tak..kalo rezekinye diorang cakap ada..ok..sila hantar resume ada menerusi email ataupun alamat mereka..tak r membazir minyak..wang ringgit tambang teksi/bus/LRT...serta waktu..yang pada hakikatnya memang tak busy mane pun..hehehehe...

tapi tu r yang aku lalui sekarang...dalam hati nak keje..tapi dalam masa yang sama..*aku tak bersedia lagi nak keje...takut..takut dengan dunia pekerjaan yang macam mana keadaanya sebenarnya...but..i'm must to move to the other stage..MUST!!!

onestly aku ngaku..sape yang duduk umah memerap je ne..otak korang makin lame makin tumpul kan??langsung tak berkembang..tibe-tibe terpikir...shian mak aku...macam ne r keadaan dia setiap hari duduk umah...ye r..duduk umah ne kerjanya banyak dan tak akan habis sampai bila-bila..dan ape yang aku lihat kat mak aku..macam-macam dia buat kat umah ne untuk membahgiakan diri dia...

ideal dia..."mak rase nak tambah umah depan tu r....mak rase nak tukar langsir ne gune bunga-bunga besar..warne kuning...or..mak rase nak beli kursi jati yang siap ngan meja tu...kita letak kat hall tu cantik tak????"....hahahha...aku yang dengar ne pun BOTAK kepala..lagi r bapak aku...tapi tu r cara dia...hakikatnya..setiap masa nak kemas umah sebab bersepah dari luar ke dalam...dalam kata lain "tukang menyepahnya RAMAI...tukang kemasnya SORANG je.."

ok..takpe mak your assistant "DOMESTIC ENGINEER" ne sedia membantu...teeeheee....

sape kata aku blom di iktiraf jadi ENGINEER lagi???

hahahhahaha......*


p/s : enjoy the little things for one day, u may look back and realize they were big things.

Friday, August 20, 2010

U are so meaningful to me~



Yang Tidak Bisa Diucapkan oleh Ayah...

Biasanya, bagi seorang anak perempuan yang sudah dewasa, yang sedang bekerja diperantauan, yang ikut suaminya merantau di luar kota atau luar negeri,yang sedang bersekolah atau kuliah jauh dari kedua orang tuanya...Akan sering merasa rindu sekali dengan ibunya..Lalu bagaimana dengan AYAH?

Mungkin kerana ibu lebih sering menelefon untuk menanyakan keadaanmu setiap hari, tapi tahukah kamu, jika ternyata ayah-lah yang mengingatkan ibu untuk menelefonmu?

Mungkin dulu sewaktu kamu kecil, ibu-lah yang lebih sering mengajakmu bercerita atau berdongeng, tapi tahukah kamu, bahwa sekembalinya ayah dr bekerja dan dengan wajah lelah ayah selalu menanyakan pada ibu tentang khabarmu dan apa yang kau lakukan seharian?

Pada saat dirimu masih seorang anak perempuan kecil.Ayah biasanya mengajari putri kecilnya naik basikal .Dan setelah ayah mengganggapmu sudah boleh menunggangnya, ayah akan melepaskan roda bantu di basikalmu .Kemudian Ibu bilang : "Jangan dulu ayahnya, jangan ditanggalkan dulu roda bantunya", itu kerana ibu takut puteri manisnya akan terjatuh lalu terluka....

Tapi sedarkah dikau?Bahwa ayah dengan yakin akan membiarkanmu, menatapmu, dan menjagamu
mengayuh basikal dengan seksama kerana dia tahu puteri kecilnya PASTI mampu melakukannya.

Pada saat kamu menangis merengek meminta alat permainan yang baru, ibu menatapmu hiba.Tetapi ayah akan mengatakan dengan tegas : "Boleh, kita beli nanti, tapi tidak sekarang" Tahukah kamu, ayah melakukan itu kerana ayah tidak ingin kamu menjadi anak yang manja dengan
semua tuntutan yang selalu dapat dipenuhi.




Setelah lulus SPM, Ayah akan sedikit memaksamu untuk menjadi seorang Doktor atau Engineer. Ketahuilah, bahwa seluruh paksaan yang dilakukan ayah itu semata - mata hanya karena memikirkan masa depanmu nanti.Tapi ayah tetap tersenyum dan menyokongmu saat pilihanmu tidak sesuai dengan keinginan ayah.

Ketika kamu menjadi gadis dewasa.Dan kamu harus pergi kuliah dikota lain.ayah harus melepaskanmu di bandar.Tahukah kamu bahwa badan ayah terasa kaku untuk memelukmu? Ayah hanya tersenyum sambil memberi nasihat ini - itu, dan menyuruhmu untuk berhati-hati.Padahal ayah ingin sekali menangis seperti ibu dan memelukmu erat-erat.Yang ayah lakukan hanya menghapus sedikit air mata di sudut matanya, dan menepuk pundakmu berkata "Jaga dirimu baik-baik ya sayang".Ayah melakukan itu semua agar kamu KUAT....kuat untuk pergi dan menjadi dewasa.

Disaat kamu kesempitan wang untuk membiayai perbelanjaan semester dan kehidupanmu, orang pertama yang mengerutkan kening adalah ayah. Ayah pasti berusaha keras mencari jalan agar anaknya boleh merasa sama dengan teman-temannya yang lain.Ketika permintaanmu bukan lagi sekadar meminta alat mainan yang baru, dan ayah tahu ia tidak mampu memberikan apa yang kamu inginkan...

Kata-kata yang keluar dari mulut Ayah adalah : "Tidak.... Tidak boleh!" Padahal dalam batin Ayah, Ia sangat ingin mengatakan "Iya sayang, nanti ayah belikan untukmu".Tahukah kamu bahwa pada saat itu Ayah merasa gagal membuat anaknya tersenyum?

Saatnya kamu berjaya sebagai seorang sarjana. Ayah adalah orang pertama yang berdiri dan memberi tepuk tangan untukmu.Ayah akan tersenyum dengan bangga dan puas melihat "puteri kecilnya yang
tidak manja berhasil tumbuh dewasa, dan telah menjadi seseorang" Sampai saat seorang teman Lelakimu datang ke rumah dan meminta izin pada ayah untuk mengambilmu darinya.Papa akan sangat berhati-hati memberikan izin..Kerana Ayah tahu.....Bahwa lelaki itulah yang akan menggantikan posisinya nanti.

Dan akhirnya....

Saat ayah melihatmu duduk di kerusi pelaminan bersama seseorang Lelaki yang di anggapnya mampu menggantikannya, Ayah pun tersenyum bahagia..Apakah kamu mengetahui, di hari yang bahagia itu ayah pergi kebelakang pentas pelaminan sebentar, dan menangis? Ayah menangis karena ayah sangat berbahagia, kemudian ayah berdoa....Dalam lirih doanya kepada Tuhan, Ayah berkata: "Ya Allah tugasku telah selesai dengan baik....Puteri kecilku yang lucu dan kucintai telah menjadi wanita solehah yang cantik....Bahagiakanlah dia bersama suaminya...rahmatilah kehidupan mereka Ya Allah"

Setelah itu Ayah hanya mampu menunggu kedatanganmu bersama cucu-cucunya yang sesekali datang untuk menjenguk...Dengan rambut yang telah dan semakin memutih....Dan badan serta lengan yang tak lagi kuat untuk menjagamu dari bahaya....Ayah telah menyelesaikan tugasnya....Papa, Ayah, Bapak, atau Abah kita...Adalah sosok yang harus selalu terlihat kuat...Bahkan ketika dia tidak kuat untuk tidak menangis...Dia harus terlihat tegas bahkan saat dia ingin memanjakanmu.Dan dia adalah yang orang pertama yang selalu yakin bahwa "KAMU MAMPU" dalam segala hal..

Ana mendapatkan notes ini dari seorang sahabat, dan mungkin ada baiknya jika ana berkongsinya kepada sahabat-sahabat ana yang lain.Yup, banyak hal yang mungkin tidak bisa dikatakan Ayah / Bapak / Papi kita...tapi setidaknya kini kita mengerti apa yang tersembunyi dibalik hatinya.

wallahu a'alam.

Thursday, August 19, 2010

What a gurl want to hear...

girl : thanks for the fun day
boy : no problem
girl: can i ask u a few questions??
boy : sure 0.0
girl : and....
girl : be honest...
girl : have i ever crossed your mind??
boy : no..
girl : Do u like me??
boy : no...
girl : Do u want me??
boy : no..

girl : Would u cry if i left u??
boy : no..
girl : Would u live for me??
boy : no..
girl : Would u do anything for me??
boy : no...
girl : choose me or your life??
boy : my life..


"please don't leave me..."


the girl run away shock and depression
the boy run after her and told her..

the reason u never cross my mind because..
u always on my mind
the reason why i don like u is because...
i love u
the reason i don't want is because..
i need u
the reason why i don't cry if u left me..
because i'll die if u left me
the reason i wouldn't live for u is because...
i would die for u
the reason i'm not willing to do anything for u is because...
i would do everything for u
the reason i choose my life is because...
u are my life



~THE END~

Wednesday, August 18, 2010

Karakter Seseorang Melalui Tulisan


salam readers...
arini aku nak kongsi something..pas belek-belek Berita Harian tadi..then terjumpe info ne..Sume orang yang g sekolah pandai tulis gun tangan kan??tapi teknologi sekarang makin maju bila dah tak perlu penulisan tangan tetapi penulisan komputer pulak...just tekan-tekan keypad je..sume tulisan spesen je kn..

So kat sini terdapat beberapa aspek atau kriteria boleh dilihat bagi menentukan personaliti seseorang melalui tulisannya. Berikut adalah antara ciri-ciri yang boleh dikenal pasti..let's check it out......

1. Tekanan
  • Tekanan kuat - seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas memiliki kesihatan tubuh badan yang sihat, cerdas, pantas dan sedikit agresif
  • Tekanan yang ringan - seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan serta tidak berbekas memiliki kesihatan tubuh yang kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit.
2. Bentuk tulisan
  • Tulisan yang bulat-bulat. Semua huruf yang ditulis dengan membulat. - Merupakan seorang yang emosional, prihatin, pengasih, penyayang, mempunyai kepekaan yang tinggi dan banyak menggunakan otak di sebelah kanan (otak kreatif)
  • Tulisan yang tajam-tajam. - Rasional, berkerja dengan sistematik dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logik)
3. Kecondongan
  • Condong ke kanan - "EXTROVERT" merupakan seseorang yang suka bercerita, berkongsi maklumat dengan orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani serta seorang yang pemurah.
  • Condong ke kiri - "INTROVERT" merupakan seorang penyimpan rahsia, agak pemalu, tidak sukakan perubahan, amat setia kepada kekasih+keluarga+organisasi+negara tetapi tidak suka bercampur dengan orang dan agak pasif orangnya.
  • Tegak - "SYSTEMATIK" merupakan seseorang yang mudah mengawal diri, suka berkawan tetapi tidak mencari kawan sebaliknya kawan yang mencarinya, tidak suka bergaduh serta suka mengambil jalan tengah.
  • Campur-campur - Emosi yang tidak tetap seperti remaja yang belum matang.
4. Kerapatan
  • Jarang-jarang - tidak suka bercampur dengan orang, kurang mesra dan sedikit boros.
  • Rapat-rapat - Suka bercampur dengan orang, amat bergantung kepada orang lain, seorang yang jimat dan kedekut.
5. Pada huruf J,G,Y,Z
  • Ada ekor besar, panjang dan sempurna - tahap emosi yang dipamerkan itu jelas, pengasih dan penyanyang, pemurah, mudah kasihan, mempamerkan tahap kerajinan.
  • Kecil, pendek dan tidak sempurna - Tidak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tidak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sebenarnya perasaan itu banyak dalam diri.
6. Pada palang huruf "T"
  • Tinggi - tahap aspirasi tinggi.
  • Rendah - Mudah berpuas hati, bercita-cita rendah
  • Tengah-tengah - Usaha dan pencapaian itu di tahap sederhana.

nota kaki : tulisan itu mencerminkan peribadi dan kita boleh menukar tulisan untuk mengubah peribadi serta personaliti dengan sengaja supaya lebih cemerlang dalam hidup.

Friday, August 13, 2010

10 petanda dia merupakan jodoh kita...




Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)


Gunakan seluruh pancaindera

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi
mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita.

1.Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang
berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2.Senang bersama

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3.Terima kita seadanya

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4.Sentiasa jujur

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan
menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5.Percaya Mempercayai

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling
percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.


6.Senang Bekerjasama

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7.Memahami diri kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8.Tampilkan kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9.Kata hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10.Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

p/s: sebarkan ilmu walau dengan satu ayat..

Tuesday, August 10, 2010

it was my BIG day...=)

before masuk dewan..


with Permaisuri Agong Sultanah Nur Zahirah


glad to be me..


before naik pentas..with shah, syuk and pejal


pic kenangan dengan kak esah, khaira & syaz..kelam kabut siket time ne..hehe..


with my lovely family



ANUGERAH- dari kumpulan koir UMT


setelah sekian lamanya
menuntut dan berusaha
kini aku melangkah, dengan penuh gembira
membanggakan keluarga

berkat doa ibu bapa
juga tenaga pengajar

kini aku berjaya mencapai matlamatnya
menjadi insan mulia

ibu...
hari ini ku buktikan
segala pengorbananmu
tidak ku persiakan.
ayah...
kau pembakar semangatku..
menumpuhi segala
rintangan yang menghalang.
dariku yang mengapai anugerah ini..

SAJAK -setelah sekian lamanya..
menuntut dan berusaha..
kini aku melangkah..
dengan penuh gembira..
membanggakan keluarga..

SAJAK- berkat doa ibu bapa..
jua tenaga pengajar..
kini aku berjaya..
mencapai matlamatnya
menjadi insan mulia..

SAJAK- ibu..
hari ini aku buktikan segala pengorbananmu..
tidak aku siakan..
ayah..
kau pembakar semangatku
menempuhi segala rintangan yang menghalang..
dariku yang mengapai anugerah ini..


Related Posts with Thumbnails