Followers

Sunday, February 27, 2011

Yang Pahit & Manis semuanya tercoret di situ...

Akhir-akhir ne semakin kerap menjelajahkan diri kat blog cik Zara...penulisan dia sungguh memberiku inspirasi dengan segala bait-bait perkataan yang digunakan..syabas buat Zara..kamu memang di lahirkan sebagai seorang penulis..

senyum...
sedang cuba untuk menjadi seperti kamu..menulis berpandukan kata hati...

paling aku suka..penulisan dia..banyak daripada bentuk perbualan..pasti ada dialog-dialog di situ..
hai..serius..cukup suka dengan penulisan kamu...
senyum lagi...

emm..aku masih berada di kampung halaman kini, dan seperti biasa esok pagi-pagi akan bergerak terus ke tempat kerja..Alhamdulillah..kontrak pekerjaanku masih mahu di teruskan lagi oleh incik Dr..terima kasih..senyum lagi..

cukup..aku tak mampu menjadi seorang sakarstik seperti Cik Zara..kembali kepada asal..wink* wink**

ok..its me...

perempuan..
lebih suka memendam rasa dari meluahkannya..macam tu jugak aku..tapi mungkin hanya beberapa je kawan kamu-kamu semua..ataupun kamu jugak yang hidup dengan menulis diari..maksudnya sepanjang kehidupannya ada terdapat diari sebagai penyimpan segala kecelaruan dalam hati, kegembiraan, kesakitan yang di tanggung sendiri, rahsia yang tak harus diluahkan ataupun tempat pengaduan..

setakat ne..aku tak jumpe lagi lelaki suka menulis..dan mempunyai diari..tapi kalo ada aku memang respect gila pada lelaki tersebut..masih ada masa untuk meluahkan serta mencurahkan segala yang di pendam pada helaian-helaian buku..syabas buat kamu (lelaki)..

tapi kalo wanita..itu semestinya pasti..kat sini..aku nak share mengenai diari-diari yang aku miliki..

ada orang buat blog sebagai diari maya mereke..tapi bagi aku blog ini hanya sebagai satu alternative lain untuk berkongsi rasa..selebihnya hal peribadi yang wajar menjadi rahsia bagi diri aku..masih tersimpan rapi dalam diari-diari simpanan ku..


Ni semua koleksi diari aku..aku mula menulis dari darjah 6, ketika usia ku 12 tahun lagi..tapi berhenti kejap..sehingga umurku meningkat remaja..dan mula menulis kembali sembilan tahun lepas..

bagi aku diari itu perlu sentiase berada kat sisi aku, sebab tak semua perkara yang berlaku dalam hidup ini, kita mampu untuk meluahkannya kat seseorang..dan kemudian insan itu mampu memberi respond yang positif..cukup sekadar dia menjadi seorang pendengar yang baik dan hebat..walaupun tiada penyelesian yang akan di berikan...hal itu cukup-cukup memadai.

begitu jugak diari..diari hanya sebuah buku kecil yang memiliki helaian-helaian yang penuh dengan tulisan berdakwat..dan dengan hanya tulisan berdakwat itu..ia mampu merungkai segala kekusutan dalam hati ni..dalam diari itu juga terdapatnya doa-doa yang tak mampu di ucapkan dengan kata-kata...tapi hanya melalui tulisan semata-mata..

namun,dengan hanya tulisan itu juga ia mampu menenagkan jiwa ku ini kembali seperti asal..


ne diari pertamaku setelah kembali menulis..kecik je kan..cukup sekadar sebesar tapak tangan..di sini tertulis bagaimana aku berusaha keras untuk masuk ke tempat idaman ku Kolej Matrikulasi Johor..Alhamdulillah..aku berjaya menjejakkan kaki di situ..senyum...


lihat..
gelak kecil...tiga tahun berturut-turut aku guna jenis diari yang sama..betapa sukanya aku dengan jenis buku tu..memang sangat comel..dan ada klip kat sisi dia..cukup-cukup sesuai jadi diari gadis remaja cute waktu tu..tiga buah diari ne banyak menceritakan bagaimana aku merangkak-rangkak berusaha menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia, pahit-manis di KMJ dan permulaan kepada kehidupan di alam kampus Universiti Malaysia Terengganu serta kehidupan seorang perantau..indah den penuh dengan pengalaman bermakna..senyum...


mula bersikap dewasa dari segi perlakuan dan fikiran ketika ini..namun sedikit kebudak-budakkan dengan kulit depan diari yang berupa sukan basketball...gelak lagi..bukan bermakna aku gila basketball ketika tu..tapi apa yang menarik aku berminat untuk menjadikan buku ini diari adalah disebabkan ungkapan di hadapnnya..."MY COURT,MY RULE".. meaningful bukan??same as...ini diari ku..jalan hidupku..dan juga terdapat undang-undangnya sendiri..iaitu..prinsip hidupku...

lama jugak guna diari ne..sebab muka suratnya banyak..lagipun aku bukan seorang yang konsistent menulis sejarah hidupku hampir setiap hari..hanya beberapa perkara yang penting dan beberapa perkara yang bersarang dalam hati ne yang tak mampu di luahkan..baru terwujudnya coretan di situ..


The last but not lease..my lovely latest diary..looks like ala-ala flora dan fauna lak kan..senyum meleret..sangat-sangat cantik..dan sungguh lama mencari buku jenis ini untuk dijadikan diary..akhirnya terjumpa jugak ciri-ciri diari yang diidamkan..hoho~~

sangat-sangat tebal..dan kulitnya kelihatan seperti baldu..

mungkin akan diguna pakai 3 tahun lamanya..senyum..tapi setakat ne dah guna hampir suku muka surat..dia ada mood-mood penting untuk mencoret..senyum..

semuanya tersimpul rapi dalam setiap diari-diari ne...

ada masanya..aku akan bukan balik..baca buku cerita ne..tak sangka semua coretan itu,bila disambung-sambungkan akan menjadi sebuah novel kehidupan yang unik...

ada kalanya aku membelek satu per satu..untuk mencari kata-kata semangat yang semakin hilang dan pudar dalam kesibukan hidup dan saat-saat kecelaruan fikiran...

dari kota tinggi kemudian ke tangkak,muar kemudian ke Kuala Terengganu dan pulang semula ke Johor...dan kini di Skudai..pasti kesemua diari ini menjadi peneman hidupku..semangatku..

tapi....

ada ketikanya juga..aku terfikir..mana harus ku campakkan saat aku kesibukkan di alam makin dewasa nanti??

adakah...

ingin di bakar agar keseluruhannya hanya tinggal kenangan...
atau mungkin di simpan dalam peti besi yang di kunci ketat??
atau di turukan kepada anak-anak sebagai tantapan umum??

gelak besar...

mungkin..aku akan mengambil keputusan..untuk melupuskannya..agar kamus hidupku ini tidak ada pembacanya..cukup sekadar tempat mencurahkan rasa..walaupun..tiada respond yang muncul darinya..

dan jika insan yang tersayang terjumpa dan membacanya..sila jangan tersalah mentafsir atas segala pengalaman hidupku..kerana ia hanyalah sekadar masa lalu ku...

hakikatnya..setiap manusia ada zaman gelap serta zaman terang masing-masingkan?

nota akhir:
 1. sedang berusaha belajar macam mana nak pakai eye shadow dengan warna yang di bland..mari berusaha.
 2. tegar dan tekun buat sit-up..kerana telah menerima teguran dari juri awam tak bertauliah mengenai perut yang semakin berkembang pesat.
 3. projek kerja hampir selesai..dan sedang berusaha keras menyiapkan sehabis baik...walaupun ayat-ayat omputih yang sedikit tungang langang..takpe..aku ada kawan yang berfungsi sebagai kamus dwibahasa.
 4. Sedang mengharap dan menunggu panggilan dari company yang di impi-impikan..sila doakan rezeki ku yer. amin~

2 comments:

 1. blogwalking here, saw this.

  Awed that you have managed to continue writing for many years. I once had diaries, but stopped writing - busy was always the reason.

  Brava to you! ^_^

  ReplyDelete
 2. for me..busy was not the reason to stop writing..
  its mean satisfaction dear..

  really...

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails